1061 Budapest, Andrássy Avenue 20   +3613540954   info@callashouse.com

Magyar Állami Operaház története és érdekességei

HU EN

Az Operaház története: 5+1 érdekesség az Operáról

Budapest szívében, az elegáns Andrássy úton emelkedik a Magyar Állami Operaház impozáns épülete, amely nem csupán Magyarország, de a világ egyik legjelentősebb operaháza is. Az 1884-ben megnyitott intézmény gazdag történetével és lenyűgöző építészeti megoldásaival évtizedek óta vonzza a művészetek és az építészet szerelmeseit. Lássuk azokat az érdekességeket, amelyek még inkább különlegessé teszik ezt a helyet.
Magyar Állami Operaház története

1.  Az Operaház története: ki volt a megálmodója?

A Magyar Állami Operaház tervezője, Ybl Miklós neve összefonódik Budapest arculatának formálásával. Az épület tervezésekor Ybl a legmodernebb akusztikai megoldásokat alkalmazta, amelyek máig páratlan zenei élményt biztosítanak. Az építész nem csupán funkcionalitásra törekedett, hanem arra is, hogy a látogatókat lenyűgözze az épület gazdagsága és eleganciája.

2.  Az Operaház története és a kivitelezés kihívásai

Az Operaház építése nem ment zökkenőmentesen. A tervezett nyitás 1884-re esett, azonban számos technikai és pénzügyi akadály nehezítette a munkálatokat. Ezen kihívások ellenére Ybl Miklós és csapata képes volt tartani a határidőt, és a végeredmény minden kétséget kizáróan magáért beszélt.

Tudta? Az Operaház történetében számos érdekesség és titok rejtőzik, amelyek közül talán az egyik legkülönlegesebb Erzsébet királyné, ismertebb nevén Sisi kapcsolata az intézménnyel. Sisi kedvenc helye a színpad bal oldalán található proszcénium páholy volt, amely a színpad egy részét elrejtette előle, de a királyné számára ez a helyzet előnyt jelentett. Itt ülve ugyanis őt mindenki jól láthatta, amely fontos szempont volt számára, hiszen megjelenése mindig is nagy érdeklődésre tartott számot.

3. Az Operaház története: az aranykor

Az Operaház aranykorát az 1890-es években élte, amikor olyan világhírű művészek léptek fel a színpadán, mint Gustav Mahler, aki 1888-tól 1891-ig volt az intézmény zeneigazgatója. Mahler irányítása alatt az Operaház repertoárja jelentősen bővült, és a műsorok minősége is emelkedett, amely hozzájárult az intézmény nemzetközi hírnevének megszilárdításához.

4. A második világháború hatásai az Opereházra

A második világháború alatt a budapesti Operaház épülete jelentős károkat szenvedett. Egy gránát átütötte a tetőt és a nézőtér mennyezetét, közvetlenül a híres Lotz-kép mellett, míg egy másik a proszcénium páholyban robbant fel. További sérülések érték a Dalszínház utcai hátsó lépcsőházat és a tetőt, és még a színház előtti Liszt Ferenc szobor is megrongálódott, amikor annak fejét egy gránát eltávolította. Az épület ilyen mértékű károsodása után a háború lezárultával szükségessé vált egy jelentős felújítás, melynek során az Operaház nem csupán a működőképességét nyerte vissza, hanem az eredeti, Ybl Miklós által megálmodott stílusú épület pompáját is igyekeztek helyreállítani, miközben a modern kor követelményeihez igazították. Az Operaház 1945.május 15-én újra megnyitotta kapuit. 

5. Az Operaház és a modernkor

A 21. században az Operaház technológiai fejlesztéseket is bevezetett, hogy továbbra is a legmagasabb színvonalon szolgálhassa a közönséget. Ezek közé tartozik a színpadtechnika modernizálása és az akusztikai rendszer továbbfejlesztése, amelyek még lenyűgözőbbé teszik az előadásokat.

+1: A Callas House, az Operaház mellett

Az Operaház megépítése után egy évvel, 1885-ben kezdődött meg a szomszédos Callas House építése, amely ma boutique hotelként és a hozzá tartozó Callas Café & Restaurant-ként üzemel. Ez az épület nem csupán a maga korában volt jelentős, hanem ma is az, hiszen nemzeti és történelmi építészeti emlékként tartják nyilván. 

A Callas House és Café nem csak a szálloda és étterem vendégeinek kínál különleges élményt, hanem az Operaház látogatóinak is, akik így elegáns környezetben pihenhetnek meg egy hosszabb előadás vagy városnézés után.
 
Cookie Accepting